Mi az Egészséges Étkezés?
Sokunk fogyaszt ételt élvezetből, mással való beszélgetés közben, unalomból, és megszokásból. Viszont az étel nem csak azért van, hogy megtömjük a hasunkat és boldoggá tegyük a szánkat...
Az élelmiszer azért van, hogy táplálja testünk minden sejtjét, hogy ezután azok a legmagasabb szinten tudjanak működni, és ezért a testünk képes legyen teljesíteni. Világszerte különböző tudományos szervezetek, mint a WHO, élelmiszertípusok és mennyiségük napi fogyasztását ajánlja a szükséges tápanyagok biztosítása érdekében (vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, fehérje, kalcium, esszenciális zsírsavak stb.).
Gyümölcsök és Zöldségek - Naponta 5-9 adag ajánlott, amelyek értékes táplálócsoportot, antioxidánsokat és néhány rostot szolgáltatnak.
Teljes kiőrlésű gabonák- A teljes kiőrlésű élelmiszerek 6-10 adagja ajánlott, hogy segítsék az alapvető B-vitaminok és rostok megszerzését. Átlagosan 10-12 gramm rostot fogyasztunk egy nap. Mindazonáltal naponta 20-35 gramm rost ajánlott a bélrendszer átmeneti idejének (rendszerességének) és az egészséges mikrobiomának támogatásában.
Fehérje - a napi ajánlott mennyiség körülbelül 1 gramm fehérje per testsúly kilogramm. Hogy tudd mennyire van szüksége a testednek, nézz a kezedre. A tenyered körülbelül megmutatja, mennyi tiszta fehérjét igényel a szervezeted naponta.
Kalcium - a napi ajánlott mennyiség 3-5 adag kalciumban gazdag étel.
Omega-3 Zsírsavak- az ajánlott mennyiség napi kb. 1.1-1.6 gramm omega-3. Az omega-3 DHA-t és EPA-t biztosít, valamint halakban és tenger gyümölcseiben találhatóak meg.